Szempontok, tanácsok matrac választáshoz.

2015. jan. 7. | Téma: , Gyakran ismételt kérdések, GyIK | Utoljára módosítva: 2024-04-23 22:13:16 | 3814 Olvasás

 alvás, matracFekhelyünk akkor lesz igazán tökéletes, ha igazodik hozzánk! Életkorunk, testsúlyunk, testfelépítésünk és alvási szokásaink, valamint egészségügyi állapotunk, s ezen belül is ízületeink és gerincoszlopunk állapota, illetve szervezetünk allergénekre adott reakciói alapvetően befolyásolják a megfelelő matrac kiválasztását.

Válasszunk olyan matracot, amelynek huzata könnyen levehető, gépben mosható, illetve olyan alapanyagokból készül, amelyek antibakteriális és antiallergén tulajdonságokkal rendelkeznek.

Gyermek- és ifjúsági matrac vásárlásakor egy folyamatos növésben lévő test igényeiről kell gondoskodnunk. Ez  megfelelő gerincvédelmet igényel, így ha tehetjük, a matrac mellé vásároljuk rugalmas alátámasztást biztosító lécesbetétet. További fontos szempont, hogy ebben az életszakaszban általában még nem beszélhetünk felnőttekre jellemző testsúlyról, ezért keressünk olyan típust, amely az alacsonyabb testsúly mellett is biztosítja azokat a kényelmi, ízület- és gerincvédelmi funkciókat, amelyeket a felnőtteknek szánt matracoktól is elvárunk.

Matracot csak személyre szabottan!

Az ideális fekhely személyre szabott, azaz testsúlyunk, testfelépítésünk és alvási szokásaink szerint megfelel testünk elvárásainak. Gerincoszlopunk stabil, de kellően rugalmas alátámasztást, az ággyal érintkező testfelület pedig puha és komfortos testbefogadást igényel. A hatás-ellenhatás elvén alapulva tehát az ideális matrac kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy mekkora súlyt kell viselnie matracunknak (testsúly), illetve testünkön és a matracon hol vannak azok a zónák, ahol a legnagyobb nyomás keletkezik (testalkat, jellemző alvási póz). Emiatt minden esetben ezekre az információkra támaszkodva kérjen az üzletben típusjavaslatokat!

Ne felejtsük: felnőttként egy jó minőségű matracot akár 10-12 évig is használunk, ezért vásárláskor érdemes az említett időintervallumban bekövetkezhető súlyváltozással is kalkulálnunk: válasszunk úgy matracot, hogy az +/- 15 kg-os súlyváltozás esetén is kellő komfortot nyújtson!

Száműzze az allergéneket!

A megfelelő matrac az anatómiai elvárások mellett egy sor egyéb szükségletünknek is megfelel. Kerülje az allergéneket, matracvásárláskor részesítse előnyben azokat az antibakteriális alapanyagokat felvonultató típusokat, amelyeknél a matracmag belső átszellőzése is megoldott! Így elkerülheti a rendkívül allergén házi poratka elszaporodásának kedvező, nedves és párás, idővel kellemetlen szagú közeg kialakulását.

Gondoskodjon a megfelelő alvásklímáról!

A matrac belső átszellőzése mellett gondoljon a megfelelő alvásklíma biztosítására is! Keresse azokat a modelleket, amelyek téli és nyári oldallal készülnek, vagy válasszon olyan típust, amely nedvesség- és hőszabályzó huzattal kerül forgalomba!

Panasz esetén kérje ki kezelőorvosa véleményét!
Ha időszakos egészségügyi problémái (pl.: derékfájás, lumbágó, isiász) miatt teste stabilabb és keményebb fekhelyet igényel, válasszon olyan fedőmatracot, amely a fekvőfelületet felkeményíti. Várandósság esetén válasszon olyan fedőmatracot, amelytől a fekvőfelület puhább, komfortosabb lesz. Gyakori és állandósult mozgásszervi-, gerinc- és nagyízületi problémák esetén ne kísérletezzen, ne hagyatkozzon az interneten fellelhető információkra, helyettük az Önnek megfelelő fekhely kiválasztásában kérje ki kezelőorvosa tanácsát!

További 6 fontos tanács

1.     Ha meglévő ágykeretbe keres új matracot, vásárlás előtt gondosan mérje le a rendelkezésre álló helyet!

2.     Ha kétszemélyes, ún. francia ágyba keres ágybetétet, mindkét félnek személyre szabottan, de egyforma magasságú matracot válasszon!

3.     Ha testmagassága igényli, válasszon a megszokottnál hosszabb matracot!

4.     Ha meglévő ágykeretbe vásárol új matracot, minden esetben tájékoztassa az eladót arról, hogy mire kerül az ágybetét! A stabil, merev alátámasztást nyújtó ágyrács vagy más néven ágydeszka másmilyen matracot igényel, mint egy rugalmas alátámasztást biztosító lécesbetét!

5.     Vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy a kiválasztott matrac bevizsgált, ellenőrzött alapanyagokból készül!

6.     Vásárlás előtt érdeklődjön a matracra vonatkozó garanciákról, s azok részleteiről!

 


A fenti anyagot vezető hazai matracgyártó beszállítonktól kölcsönöztük.Köszönet érte.